Bývalý starosta Hermanoviec údajne spreneveril peniaze obce

04.01.2012 Prešov

PREŠOV 4. januára (WEBNOVINY) – Na Okresnej prokuratúre v Prešove evidujú tri podnety, ktoré súvisia s údajnou spreneverou obecných financií bývalým starostom obce Hermanovce v okrese Prešov Eduardom Grejtákom (nezávislý).

Ten sa krátko pred Vianocami po prevalení škandálu funkcie vzdal a nezúčastnil sa ani na verejnom zhromaždení občanov, na ktorom poslanci obecného zastupiteľstva informovali obyvateľov o sprenevere približne 100 tisíc € z obecných peňazí. Ako dnes uviedol pre agentúru SITA hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák, všetky tri spisy presunú na odbor kriminálnej polície a bude pokračovať vyšetrovanie.

Podľa Spišáka prvé trestné oznámenie podal na sklonku minulého roku 29. decembra riaditeľ školy Dušan Miškuf na bývalého starostu, ktorý údajne škole dlhuje 23 450 €. Prvú sumu 10 tis. € získal ešte v novembri 2010, o ďalších 6 000 € a 7 450 € exstarosta pripravil školu v priebehu minulého roka. Druhý podnet podal 2. januára tohto roka istý občan Hermanoviec na hlavného kontrolóra obce s tým, že mal už v júni 2011 informácie, že v obecnej kase chýba viac ako 40 tis. € a vo veci nekonal. Tretie oznámenie prišlo na okresnú prokuratúru 3. januára a podal ho hlavný kontrolór obce Štefan Talarovič na exstarostu.


Škandál pre obec

Po abdikácii 33-ročného Eduarda Grejtáka, ktorý bol vo funkcii starostu druhé volebné obdobie, ťarchu vedenia obce prevzal 27. decembra 2011 jeho zástupca Rudolf Šeliga. Pre SITA uviedol, že sprenevera financií na obecnej samospráve znamená pre obec veľký finančný škandál. Doteraz ju vyčíslili vo vzťahu k obci na 105 680 €. Súčasne si zastupiteľstvo robí vlastný audit. V obci sa hlásia aj ďalší veritelia, ide o podnikateľov z okolitých obcí, od ktorých exstarosta pravdepodobne vylákal ďalšie peniaze. "Možno sú traja aj štyria. Ide o tritisíc a päťtisíc eur a sú indície, že budú aj vyššie sumy. Ale my ich nemáme prijaté v ekonomike obce," uviedol Šeliga.

Obecné zastupiteľstvo v Hermanovciach rozpočet na rok 2012 prijalo 15. decembra, keď ešte nikto z poslancov netušil, ako na tom finančne obec v skutočnosti je. Kontrolór o situácii údajne vedel od júna 2011, odvtedy ešte starostovi Eduardovi Grejtákovi dal trikrát šancu dlhy urovnať. Po nesplnení posledného z termínov o situácii informoval deväťčlenné zastupiteľstvo. Na to starosta vinu priznal a na svoj post abdikoval. Poslanci poverili hlavného kontrolóra podaním trestného oznámenia. Obec vyhlásila výberové konanie na právne služby, od ktorej si zastupujúci starosta Rudolf Šeliga aj poslanci sľubujú pomoc v zlej situácii.


Obci chýbajú peniaze

Dnešný stav obce hodnotí zastupujúci starosta ako kolaps. Obec potrebuje uhradiť pohľadávky 105 tis.  za elektrinu, plyn a ďalšie služby, no takáto suma jej chýba na účte. Ostatné dlhy sa týkajú exstarostu ako súkromnej osoby. Šeliga sa obáva, že sa obec dostane do nútenej správy. V takomto prípade by zrejme prišli aj o peniaze, ktoré získali na projekty, lebo by neboli schopní plniť finančné záväzky voči dodávateľom. V obci majú rozbehnuté projekty regulácie toku, protipovodňovej ochrany, výstavbu športoviská, terénno-sociálna práca je tiež forma projektu, ďalšie projekty sú v štádiu rozpracovania a schvaľovania.

Podľa Šeligu výplaty pracovníkov obce nie sú nateraz ohrozené. Problémom bude vyplatenie pohľadávok. Šeliga sa chystá dohodnúť s dodávateľmi splátkové kalendáre. „Hľadáme všetky cesty, kto nám môže pomôcť. Potrebujeme štartovací kapitál, aby sme sa odrazili od dna. Bol som na v banke, finančný škandál nám neprospel. Pre nás by bolo ideálne zobrať preklenovací úver 100 tis. , vyplatili by sme pohľadávky a banke by sme ho postupne splatili. Chcú však záruky,“ uviedol Šeliga. Podnikateľské zázemie v Hermanovciach nie je natoľko silné, aby sa mohli uchádzať o podporu. Obec má 1 560 obyvateľov, z toho je 380 Rómov, ktorí žijú v osade a nemajú prácu.

Hermanovce čakajú doplňujúce voľby starostu. Šeliga má obavy, či sa vôbec niekto nájde, kto bude chcieť v tejto situácii kandidovať. Sám je momentálne v takom psychickom rozpoložení, že o tom ani neuvažuje.
 

Vyberte región